dimecres, 31 d’octubre del 2007

Un mosso va matar el mico Pancho a l'advertir risc a la seva mirada miop


Els que aquell dissabte al matí van haver de parar el cotxe a la C-25 es van preguntar potser si el que estaven veient era de veritat. Pot ser que després arribessin a la conclusió que l'escena era rara, i que definitivament es preguntessin què dimonis estaven presenciant quan en plena carretera l'agent va aixecar la pistola i va matar el mico de quatre trets. Va passar el 20 d'octubre passat, i a més de deixar-ne parats uns quants va donar pas a un debat que encara no s'ha tancat. L'agent, un mosso d'esquadra, diu que el ximpanzé el va amenaçar, mentre que els propietaris de l'animal asseguren que el que el mosso va entendre per amenaça era només un símptoma de miopia. ¿Era necessari cosir-lo a trets?
Per començar, el policia va tenir la mala fortuna de descarregar la pistola sobre un animal que tenia nom de persona: Pancho. Feia més de sis anys que estava reclòs al Centre de Recuperació de Primats de la Fundació Mona a Riudellots de la Selva (Selva), i tot sembla indicar que era un ximpanzé dels bons. "Era molt tranquil. Sempre col.laborava amb els cuidadors, no es barallava amb altres ximpanzés i el seu interès principal era el menjar", va declarar la fundació després de l'incident. Tenia 18 anys i durant molt temps va ser un simi explotat, entrenat per representar-se a si mateix en anuncis publicitaris i pel.lícules de cine. I famós: un dels seus treballs més sonats va ser un anunci que va fer per a McDonald's. Un animal al qual ningú voldria fer mal.

MALALT DEL COR
¿Què va passar exactament aquell dissabte? Que algú va tancar malament la porta i per allà es van escapar tres simis. Marco, Charly i Pancho. El primer va tornar gairebé de seguida i al segon van aconseguir adormir-lo amb sedants, però Pancho va acabar desembocant a la C-25 i armant un embolic considerable. Els Mossos, que havien estat alertats, van decidir aturar el trànsit. Alguns van baixar dels seus cotxes i van començar a fer fotos. A l'interior del seu vehicle, Miquel Llorente es va preguntar què estava passant, així que va imitar els altres. Va sortir del cotxe, va avançar uns metres i es va quedar més estupefacte que tots. El problema era Pancho. El seu Pancho.
Llavors, els veterinaris de la fundació ja li havien disparat un dard sedant i esperaven que fes efecte. En condicions normals n'hi haurien disparat un altre, però havien d'extremar precaucions perquè Pancho patia del cor. El simi estava nerviós, i probablement els Mossos, també.

ABRAÇADES
Quan va veure arribar Llorente, l'animal es va llançar a abraçar-lo; finalment una cara coneguda. El cap d'investigació de la fundació diu que van estar així cinc minuts i que Pancho es va començar a calmar. El ximpanzé es va deixar anar i es va quedar una mica allà, sense fer res. "De sobte --recorda--, es va posar dret i va caminar cap a un mosso. Li vaig dir a l'agent que es tirés a terra, que no li faria res, però en lloc d'això va treure la pistola".
Que es posés dret, alcés els braços i ensenyés les dents el mosso ho va interpretar com un senyal d'hostilitat. Segons Llorente, Pancho era miop i havia de forçar la vista per veure-hi bé, i quan ho feia no podia evitar serrar les mandíbules i obrir la boca. Els mossos, a més, asseguren que el simi havia sacsejat un cotxe; la fundació assegura que va mirar a través dels vidres de diversos vehicles i poc més, i pregunta per què l'agent no es va limitar a disparar-li en una cama. L'agent diu que una vegada ferit l'animal s'hauria tornat més agressiu. Per això li va disparar quatre cops.

Font:El Periodico de Catalunya
Foto: Fundació Mona

3 comentaris:

J ha dit...

Ja que has postejat al meu blog, i sóm gent agraïda, i dic, calla k tb te blog, doncs li escriurem quelcom, ara, no t'hi acostumis XD o si....

Doncs re, k les mones kuan poden la lien, ja és el 2on o 3er cop k s'escapen... potser haurien de protagonitzar prison break? pregunta k deixo a l'aire... i la pregunta mes bona és kuan torna prison? i herois?... estarem atents

Fins aviat

Jordi

David Lozano ha dit...

Hola Jordi!

Gràcies per fer una visita al bloc.
De fet, tant sols diré la frase popular recentment usada per la Lloll: "Quin món de mones!" ;)
En quant a Herois en castellà (en català no en tinc cap noticia), em sembla que al febrer del 2008 l'emetran per Sci-Fi. Ara, si vols, pots fer com jo i seguir-la en V.O. (al ritme americà ,vaja!)
Fins aviat!

Anònim ha dit...

Una autèntica vergonya.

Això demostra lo poc preparats que estan els mossos. Davant una situació que es surt de lo normal, utilitzen la violència. No només no va seguir les indicacions del criador, ni es va limitar a ferir l'animal, el va matar.

Realment em sembla molt preocupant aquesta actitud.

Espero que la fundació demandi a aquest tiu i que el cessin.